Селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров говори пред медиите, след като получи наградата за треньор № 1 на месец ноември. Тимът също получи награда за доброто си представяне през последния месец. „Надяваме се, че с нашето представяне ще увеличим боря на публиката. Благодаря от сърце на играчите. Това са момчета, които се справиха с много трудности и напрежение. Много малко хора знаят, че Дани (б.а. Даниел Наумов) пази със счупен пръст. Андреа (б.а. Андреа Христов) не бе играл дълго време, но в последния ни мач изигра пълни 90 минути. Станислав направи отличен мач и отбеляза два гола. Най-силното ни качество е, че играем всички заедно, мислим и работим заедно по време на лагерите. Гледаме в една посока. Изпращаме годината с много добри резултати. Имаме шансове да направим нещо, което от 30 години не се е случвало. От пет мача головата ни разлика е отлична. Може би сме сред най-добрите в Европа. Допуснали сме едно попадение, а сме отбелязали седем. Това е хубаво да се казва, да се излага на показ.

„Няма отбор, от който да се страхуваме. Това, което показват играчите ми дава оптимизъм да смятам това. В тима има различни характери. Всеки сам за себе си е специфичен, но каузата ни обединява.”Селекционерът отговори и на въпрос дали някой от възпитаниците му ще бъде повикан за решителните баражи на мъжкия национален тим през март.„Не мога да отговоря на този въпрос. Георги Дерменджиев може да направи това. Искам да ви върна 13-14 години. През 2006 години, когато Александър Станков бе треньор на младежите, играехме решителни баражи с Белгия. Първият мач завърши 0:0, а в реванша в България не победихме и не можахме да се класираме, защото имаше извикани играчи в първия отбор (б.а. България губи с 1:4). Смятам, че с него ще имаме добър диалог и решенията ще се вземат в полза на това страната ни да се представи по най-добрия начин. Датите съвпадат, особено вторият бараж е точно  с нашата квалификация с Естония.”

„България винаги е раждала таланти и сме имали добри играчи. Фактите показват, колкото и да се говори за работата в ДЮШ, ние имаме три класирания на европейски първенства до 19 години. Нещо се случва долу, работи се в школите. Да, аз съм за единна концепция за работа в ДЮШ. Но нещо се къса в прехода от юноши към мъже. Не мога да не кажа, че сега се работи в клубовете. Колкото по-голямо доверие има към младите, толкова по-добре ще изпъкват. Много отбори като политика нямат търпението да се изграждат младите. Разчита се на чужденци, които изяждат бъдещето на юношите и на футбола ни като цяло. 30 години нямаме класиране на европейско първенство до 21 години. Защо? Това е разковничето. А не да излизат по медиите различни хора и да обвиняват треньорите и треньорската школа. Твърд противник съм на това твърдение. Хора, които не са се допирали до треньорската школа да говорят. Имахме много конструктивни разговори по време на последното ни събиране. Нашите треньори са изключително добри на натиска и напрежението, на които са подложени. Българският треньор е силен на средно европейско ниво.”

„И тримата (б.а. Даниел Наумов, Станислав Иванов и Андреа Христов) ще са в мъжкия национален отбор. През 2020 година излизат от тази възраст и съм сигурен, че са бъдещето на националния отбор. Имат качествата и бъдещето е пред тях.”„Нашата сила е отбора. Да, имаме силни индивидуалности, но показваме добър колектив. Този отбор работи заедно повече от 3-4 години. Ако не ни се пречи, трудно може да ни съборят.”

Александър Димитров говори и за това дали да има ограничения в първенството за използването на чужденци, както и за работата на българските треньори.„Стигнах до извода, че нищо не трябва да бъде задължително и забранено. Трябва да се стимулират отборите, които играят с млади български футболисти. Трябва да поздравим Лудогорец за излизането от групите на Лига Европа. Но те си имат други цели. Не може да ги задължиш да използват млади играчи. Да, вчера трябва да се отбележи, че имаха в състава си пет български футболисти, като броим и натурализираните Марселиньо и Вандерсон. Тези отбори, които налагат млади играчи, трябва да се намери начин да бъдат стимулирани. Имаме примери от Белгия, Австрия, Унгария… Там се стимулират клубовете, когато играят с юноши и младежи от собствената си школа. Виждаме, че и средната възраст рязко пада във футбола. Трябва да се дава път на младите и ние трябва да ги подготвим.”

„В момента над 130 човека са с Про лиценз. Има някои ,които са в напреднала възраст и не ги подновяват. Но има и други, които не са търсени от клубовете, защото са с по-специфични характери. Може да си намериш добър български треньор. Има специалисти в България. Но има нужда и от още работа. Надявам се и във Втора лига  да бъде задължително треньорите да притежават Про лиценз, защото по този начин ще се вдигне нивото.”